• De Belastingdienst heeft zeker 31 miljoen euro aan aanmaningskosten ten onrechte niet terugbetaald.
  • Zo’n 266.000 burgers en bedrijven zijn daar tussen 2014 en 2018 de dupe van geworden.
  • De fiscus heeft de Ombudsman verkeerd voorgelicht over de kwestie.

De Belastingdienst heeft zeker 31 miljoen euro aan aanmaningskosten ten onrechte niet terugbetaald. Dat melden staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Toeslagen) en Hans Vijlbrief (Belastingdienst) aan de Tweede Kamer. Het gaat om kosten die later lager bleken uit te pakken.

Na een eerste kosteloze betalingsherinnering krijgen bedrijven of burgers die schulden aan de fiscus niet betalen een aanmaning van tussen de 7 en 17 euro.

Als de Belastingdienst nog langer moet wachten, volgt een dwangbevel met bevel tot betalen. De kosten hiervoor lopen op van enkele tientjes tot 12.677 euro.

Maar in sommige gevallen wordt de belastingaanslag verlaagd of geschrapt, bijvoorbeeld nadat een burger of ondernemer succesvol bezwaar heeft gemaakt. In dat geval moeten de kosten verlaagd of terugbetaald worden.

In zeker 410.000 gevallen tussen 2014 en 2018 gebeurde dat niet. Zo’n 266.000 burgers en bedrijven werden daarvan de dupe. Het gaat volgens de Belastingdienst om minstens 31 miljoen euro. Waarschijnlijk ligt het bedrag nog hoger, aldus de staatssecretarissen, verder onderzoek moet uitwijzen om hoeveel geld het precies gaat.

De fiscus heeft de Nationale Ombudsman ook onjuist voorgelicht over de kwestie, schrijft NRC. De Ombudsman ontving in 2018 namelijk al signalen dat de Belastingdienst ten onrechte dwangbevelkosten niet zou terugbetalen. Toen hij de Belastingdienst ondervraagde zei de dienst dat daar geen sprake van was. Het terugbetalen zou "geborgd" zijn.

LEES OOK: Belastingaangifte 2019: de belangrijkste aftrekposten en tips in één overzicht